5 pomysłów na keto obiad

Od kilku lat coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania staje się dieta ketogeniczna. Żywiąc się według jej wytycznych, musisz znacznie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów oraz zwiększyć spożycie tłuszczów, pozostawiając konsumpcję białka na dotychczasowym poziomie. Dobrze zastosowana dieta keto zapewni Ci mnóstwo energii, poprawi samopoczucie oraz oczywiście przyczyni się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Co jeść na keto diecie?

Główne produkty to tłuste ryby, mięso, jajka, tłusty nabiał, orzechy, zielone warzywa oraz oczywiście tłuszcze (roślinne i zwierzęce). Jak w każdej diecie eliminacyjnej może się wydać, że takie odżywianie przez dłuższy czas będzie monotonne, a Ty nocami będziesz śnił o zwykłym makaronie. Nic bardziej mylnego! Poniżej podajemy ciekawe propozycje przepisów na keto obiad, w tym na pyszny keto makaron.

Keto obiad – przepisy

Keto nuggetsy

Składniki:

500 g piersi z kurczaka,

2 łyżki oleju,

1 szklanka mąki migdałowej,

1 łyżeczka cebuli w proszku,

sól i pieprz do smaku,

olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, dodaj sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Na talerzu połącz mąkę migdałową i cebulę w proszku. W osobnej misce ubij jajko i olej. Rozgrzej olej na patelni. Kawałki kurczaka najpierw zanurz w rozbitym jajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż po 4 minuty z każdej strony. Podawaj na ciepło. Idealnie smakują z sosem śmietanowym bądź majonezowym.

Keto Carbonara

Do przygotowania tego keto dania potrzebujesz makaron konjac. Jest to doskonała alternatywa dla zwykłego makaronu nie zawierająca cukru, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na długo.

Składniki:

200 g wędzonego boczku,

100 g startego parmezanu,

3 jajka,

300 g makaronu konjac spaghetti,

oraz ząbek czosnku, świeżo mielony pieprz czarny i posiekana zielona pietruszka.

Keto makaron przepłucz na sitku bieżącą gorącą wodą, przełóż do miski i zalej wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie odcedź. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na rozgrzanej patelni wraz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku. W misce dokładnie wymieszaj widelcem jajka z czarnym mielonym pieprzem i dodaj 80 gram parmezanu. Na patelnię dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z podsmażonym boczkiem i wytopionym z niego tłuszczem. Następnie powoli wlej masę jajeczną, energicznie mieszając, żeby nie dopuścić do zważenia. Gotowe danie wyłóż na talerze i posyp pozostałym serem oraz posiekaną natką pietruszki.

Keto pizza

Składniki:

4 jajka,

200 g żółtego startego sera,

100 g passaty pomidorowej,

100 g salami,

100 g szynki dobrej jakości,

1 kulka mozarelli,

oraz pieprz, suszone oregano i bazylia do smaku.

Piekarnik rozgrzej do 190°C. W misce wymieszaj jajka, następnie dodaj do nich starty ser. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, rozlej na nim masę jajeczno-serową i piecz około 15 minut. Pasattę pomidorową wymieszaj z pieprzem, oregano oraz bazylią. Wyjmij upieczony spód, posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym, a na wierzchu ułóż wędliny oraz poszarpaną na drobne kawałki mozarellę. Ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut, jednak pamiętaj aby teraz włączyć jedynie górną grzałkę.

Keto pieczarki

Składniki:

10 dużych pieczarek,

100 gram żółtego sera,

1 niewielka cebula,

olej bądź smalec,

oraz posiekana natka pietruszki, a także sól i pieprz do smaku.

Cebulę oraz korzonki pieczarek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej bądź smalec i podsmaż na złoto cebulkę. Następnie dodaj do niej korzonki pieczarek i duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie żółty ser zetrzyj na tarce, a blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość patelni przełóż do miski i zostaw do przestudzenia. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i starty żółty ser. Pieczarki posól i włóż do nich farsz. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na przygotowanej wcześniej blasze ułóż przygotowane pieczarki i piecz w piekarniku około 35 minut.

Keto mielone

Składniki:

500 gram mięsa mielonego dobrej jakości,

120 ml zimnej wody,

2 ząbki czosnku,

smalec bądź olej,

oraz sól i pieprz do smaku.

W dużej misce umieść mięso mielone, wodę, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wymieszaj składniki, a następnie przez około 5 minut wyrabiaj masę. Mokrymi dłońmi uformuj kotlety i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.