Jaką wiedzę powinien posiadać cukiernik? 

Słodycze cieszą się ogromną popularnością, a ludzie coraz chętniej sięgają się po świeże wyroby cukiernicze. Jednak czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym, jak wygląda zawód prawdziwego cukiernika? Głównym celem jego pracy jest oczywiście produkcja słodkich wyrobów, które następnie trafiają do cukierni, w której możesz je kupić. Cukiernik odpowiada za przygotowanie niezbędnych produktów, a proces ich tworzenia musi przebiegać w bezpiecznym dla żywności środowisku. Zakres zadań na tym stanowisku jest uzależniony od wielkości cukierni, dla jakiej wytwarza produkty. Powinien on także mieć wiedzę na temat wszystkich używanych przez siebie produktów oraz znać się na dekoracji i zdobieniu ciast czy tortów. Miejsce pracy cukiernika to przeważnie hala produkcyjna, a praca przyjmuje charakter współpracy, w szczególności przy dużych zleceniach cukierniczych. Często można także spotkać cukierników pracujących w godzinach nocnych z uwagi na długi czas wyrobu ciast. Do swojej pracy osoby z tej branży wykorzystują specjalnie przystosowane do tego maszyny takie jak piece, miksery lub kuchenki elektryczne.

 

Cukiernik – zawód. Wymagania i obowiązki w pracy cukiernika

 

Jeżeli swoją przyszłość pragniesz wiązać z cukiernictwem artystycznym, powinieneś dążyć do zdobycia specjalnego wykształcenia w tym kierunku. Ważne, abyś posiadał wrażliwe zmysły smaku, węchu, a także wykazywał cierpliwość oraz dokładność. W pracy istotna jest również umiejętność pracy w zespole oraz dobrej organizacji pracy. Zawód cukiernika można uzyskać, kończąc specjalny kierunek cukierniczy w szkole bądź podejmując kurs przygotowawczy do tego zawodu. Wiele cennych informacji z tej dziedziny znajdziesz również w internecie, np. na stronie firmy Wapas organizującej tego typu szkolenia cukiernicze. Zakres kursów obejmuje informacje dotyczące żywności, dekoracji oraz przygotowywania wyrobów cukierniczych.

Podejmując taką pracę należy także posiadać ważną książeczkę sanitarno-epidemiologiczną. Dobrego cukiernika charakteryzuje znajomość wytwarzania różnorodnych typów ciast oraz umiejętność pracy na maszynach przy zachowaniu odpowiednich zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Pożądaną zdolnością jest również dekoracja wyrobów cukierniczych. Cukiernicy uczą się przez całe życie – pracując w tym zawodzie możesz nauczyć się ogromnej ilości przepisów i wciąż doskonalić swoje umiejętności. Zostając cukiernikiem z pewnością dowiesz się, jak przyrządzać ciasta takie jak biszkopty, wyroby bezowe, masy i produkty z czekolady, czy wypieki drożdżowe.

 

Dlaczego warto zostać cukiernikiem?

 

Cukiernictwo jest znane od wielu lat, a pierwsze wypieki pojawiły się na świecie kilka dobrych epok temu. Słodycze są lubiane przez niemal każdego z nas, a świeżym wypiekom prosto z cukierni trudno się oprzeć. Najchętniej kupowane okazują się te wytwarzane przez najlepiej wykwalifikowanych cukierników, podchodzących z pasją i oddaniem do swojego zawodu. Takie wyroby można rozpoznać w prosty sposób – zwyczajnie ich próbując.

Na pewno zastanawiasz się, ile zarabia cukiernik. Jest to uzależnione od jego specjalizacji oraz tego, czy prowadzi własną działalność gospodarczą. Zawód ten, mimo że wydaje się przyjemny, w rzeczywistości wymaga wstawania o wczesnych godzinach porannych oraz polega na ciężkiej pracy fizycznej. Jednak cukiernicy z zamiłowania nie odbierają tego negatywnie, gdyż traktują swoją pracę jako życiową pasję.

Wpływ na pracę w tym zawodzie mają z pewnością nabyte umiejętności, fachowa wiedza cukiernicza oraz doskonałe zmysły smaku i zapachu. Prawdziwy cukiernik potrafi przeobrazić swoje wypieki w dzieła sztuki, które oprócz doskonałego smaku posiadają także niesamowity wygląd. Dlatego ważne, aby decydując się na podjęcie tego zawodu, posiadać zdolności manualne. Wszystkie dekoracje na tortach i ciastach muszą ze sobą współgrać i dobrze się prezentować. Bardzo często przy wyborze produktów kierujemy się aspektami estetycznymi, dlatego to, jak się one prezentują, ma duże znaczenie i wpływ na zainteresowanie wśród klientów.

Zostając cukiernikiem zyskujesz szansę na realizację swoich fantazji kulinarnych, szerzenie swojej wiedzy, doskonalenie umiejętności oraz uszczęśliwianie wszystkich, którzy zdecydują się na kupno Twoich produktów. Praca cukiernika pomimo niektórych wymagań jest przyjemna, ciekawa oraz rozwija zmysły.